Decanting και κρασί
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία Decanting
Decanting σημαίνει μετάγγιση και είναι η διαδικασία κατά τη οποία αδειάζουμε το κρασί από τη φιάλη του σε ένα διαφορετικό δοχείο, χωρίς να αναταράξουμε τα ιζήματα που τυχόν βρίσκονται στο κάτω μέρος της φιάλης. Το κρασί μεταγγίζεται σε ειδικά σχεδιασμένα γυάλινα δοχεία και καράφες. Παρόλα αυτά , το ίζημα μπορεί να πέσει για αυτό και υπάρχει στο σετ μετάγγισης ένα σουρωτήρι που συνήθως συνδυάζεται με την καράφα για καλύτερο αποτέλεσμα.
Απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε οινόφιλο, η καράφα μετάγγισης ή decanter, όπως η κρυστάλλινη καράφα MILLENIUM που θα βρείτε ως ΔΩΡΟ στις συσκευασίες Wine Box 2 και Wine Box 3 στο www.thewinezoo.gr αποτελεί το ιδανικό βοήθημα για την ανάδειξη των παλαιωμένων οίνων.
Τα πλεονεκτήματα του decanting
Η διαδικασία μετάγγισης – decanting – είναι πολύ σημαντική στην απόλαυση του κρασιού καθώς μας δίνει τρία βασικά πλεονεκτήματα:
1.Το decanting διαχωρίζει το υγρό από τα στερεά σωματίδια. Κύριος σκοπός του decanting είναι να διαχωρίσει το κρασί από τα στερεά σωματίδια που κάθονται στη βάση της φιάλης, στον πάτο. Τα ερυθρά κρασιά έχουν συνήθως το περισσότερο ίζημα, το οποίο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία αλλά δεν έχει ωραία γεύση και για αυτό δεν το επιθυμούμε στο ποτήρι μας. Πως προκύπτει το ίζημα; Εξαρτάται από το είδος του ιζήματος. Αν το ίζημα στον πάτο του ποτηριού σας μοιάζει με σκόνη ή άμμο, τότε πιθανότατα να έχει σχηματισθεί από τις τανίνες, τις χρωστικές ουσίες του κρασιού, από πρωτεΐνες ή από σωματίδια ζύμης. Αν πάλι μοιάζει με μικρούς κρυστάλλους, τότε έχει προκύψει από το τρυγικό οξύ, το οποίο έχει αποκτήσει κρυσταλλική μορφή και δεν μπορεί πια να αιωρηθεί στο κρασί.
2.To decanting ενισχύει την γεύση μέσω του αερισμού. Ο αερισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία εισάγουμε οξυγόνο σε ένα υγρό. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή και ως ‘αφήνουμε το κρασί να αναπνεύσει’. Ο αερισμός ενισχύει τη γεύση ενός κρασιού μαλακώνοντας τις τανίνες και απελευθερώνοντας αέρια που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο κρασί σε έλλειψη οξυγόνου. Το decanting επιτρέπει στις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού που ήταν ανενεργά να ‘αναπνεύσουν’ και να αναπτυχθούν. Το περιβάλλον της φιάλης είναι αναγωγικό, οπότε μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής στην φιάλη, ο οίνος χρειάζεται οξυγόνο για να «ελευθερώσει» τον χαρακτήρα του.
3.Το decanting μπορεί να “σώσει” ένα κρασί σε περίπτωση που σπάσει ο φελλός. Κάποιες φορές, ιδιαίτερα σε παλαιωμένες φιάλες, ο φελλός μπορεί να σπάσει και να πέσει μέσα στην φιάλη, διασπείροντας μικρά κομμάτια φελλού στο κρασί. Αδειάζοντας το κρασί σε άλλο σκεύος, τα κομμάτια του φελλού θα μαζευτούν στον λαιμό της φιάλης και μετά μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς με ένα σουρωτήρι.
Πως μεταγγίζουμε ένα κρασί
Η μετάγγιση κρασιού να γίνει έως και 4 ώρες πριν από την ώρα που θα πιείτε το κρασί. Το decanting απαιτεί ελαφρύ χέρι και λίγη υπομονή καθώς θα ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:
1.Αν το μπουκάλι σας έχει αποθηκευτεί οριζόντια ξαπλωμένο, τότε πρέπει πριν από τη μετάγγιση να το έχετε σε όρθια θέση για μία ολόκληρη μέρα, ώστε να ‘κάτσει’ το ίζημα στον πάτο της φιάλης.
2.Ανοίξτε το μπουκάλι σας.
3.Γείρετε την φιάλη σε γωνία κάτω των 45 μοιρών για να μην προκληθεί ορμή στο κρασί και αναταράξει το ίζημα.
4.Αδειάστε το κρασί στην κανάτα – decanter με σταθερό ρυθμό και παρατηρήστε για ίζημα που θα πλησιάσει το άνοιγμα της φιάλης με ένα φακό ή κερί.
5.Σταματήστε το άδειασμα αν παρατηρήσετε το ίζημα να πλησιάζει στον λαιμό της φιάλης. Ξαναγυρίστε τη φιάλη κάθετα στην αρχική της θέση για να ξανακάτσει το ίζημα και ξεκινήστε από την αρχή.
6.Αδειάστε το κρασί της φιάλης αλλά αφήστε περίπου 15 ml μαζί με το ίζημα μέσα στην φιάλη.
Δεν υπάρχει ρίσκο να υπεραερίσετε ένα κρασί. Καλό θα ήταν ωστόσο να καταναλώσετε το κρασί που έχετε μεταγγίσει μέσα στις επόμενες 18 ώρες.